Unelma konteista

Osku kävi kesällä Hovarilla ihmettelemässä järkevämpää tapaa hommata fillari. Hovinsaarella, vanhassa huoltoasemarakennuksessa toimii pyöräpaja. Kävimme hiukan utelemassa, mistä on kyse. Jututimme Tonia.

kuva1

-Siis kerroppas nyt Toni, mitä täällä pyöräpajalla oikein tapahtuu?
-Ideana on, että kuka tahansa voi tulla tänne maksuttomasti korjaamaan pyöränsä tai rakentamaan itselleen pyörän. Pajalle on lahjoitettu pyöriä, niiden osia ja työkaluja. Apuakin löytyy aina, jos jotain ei ihan osaa itse tehdä, ja siinähän sitten samalla oppii. Näin saadaan vanhoille, kellareissa lojuville pyöränromuille uusi elämä ja innostetaan ihmisiä kunnostamaan ennemmin se vanha pyörä, kuin ostamaan uusi. Pyörähommien lisäksi meillä on ollut täällä kaiken näköistä: deejiitä, lastentapahtumaa, pyöräilyaiheisia leffailtoja, punk keikkaa, mitä kaikkea.

kuva2

-Kuka vaan, no, täällä käy sitten kai aika erilaista porukkaa, mitenkäs olette tulleet toimeen?
-Joo, tosiaan, ihan kaikenlaisia ihmisiä, vauvoista aina 88 vuotiaisiin asti ja ihan kaikista ihmisryhmistä, kulttuureista ja uskonnoista. Ja tosi hyvin on kaikki tulleet toimeen, kun ihmisillä on mielekästä tekemistä, ei kukaan jaksa rähistä.
-Kuulin, että tämä rakennus olisi purku-uhan alla, pitääkö paikkansa?
-Kyllä, tähän on kaavoitettu asuinrakennuksia, joiden tieltä talo puretaan pois.
-Jatkuuko toiminta sitten jossain toisessa samanlaisessa paikassa?
-Jatkuu toki, mut ei välttämättä samanlaisessa paikassa, voihan se olla erilainenkin. Erilaiset paikat luovat erilaisia mahdollisuuksia. Itse olen innostunut sellaisesta ajatuksesta, että jos löytäisimme jostain sopivan paikan, voisi vaikka rahtikonteista rakentaa pyöräpajalle tilat, niistä rakennettaessa olisi paljon varaa soveltaa, millaiset tilat tehdään.
-Vau, kuulostaa hienolta. Kiitti haastattelusta.

kuva3

Saara K.