Sibeliuspuiston neulegraffitit

IMG_0221 – kopioYli 30 Sibeliuksenpuiston puuta sai neulekoristeet ylleen Meripäivä torstaina. Tempaus oli nimeltään Koko Kotka neuloo, mutta siihen osallistui tekijöitä myös Tampereelta asti. Mukana oli eri yhdistyksiä, joista kukin oli saanut oman paikkansa puistossa. Työt ovat nähtävillä syksylle asti. Ensin oli valittu puut ja työt valmistuivat niiden pohjalta. Useilla osallistuvilla yhdistyksillä ja ryhmillä on omat Facebook -sivut, joilla voi vierailla ja tutustua toimintaan. Vastaavanlaisia näyttelyitä on ollut mm. Helsingissä.

IMG_0302

Osku Media oli seuraamassa ja haastattelemassa ahkeria käsityöläisiä heidän pystyttäessään töitä. Moni oli aloittanut neulomisurakan jo aikaisin keväällä. Taidokkaista neuletöistä näki, että joillakin harrastus oli alkanut jo lapsesta asti. Kädellä tekeminen koettiin terapeuttiseksi ja hyvää mieltä tuovaksi yhdessä tekemiseksi. Tärkeää on uuden oppiminen: täydellinen ei tarvitse olla. Tänä vuonna useissa töissä korostui kierrätysmateriaalien käyttö ja jotkut työt löytävät vielä uuden kodin IMG_0311puistonäyttelyn päätyttyä. Esimerkiksi Kesä ja Talvi -työ on tarkoitus siirtää päiväkodin pihalle lasten iloksi. Merihenkisyys näin Meripäivien yhteydessä näkyi yhdessä työssä erilaisia meren-eläviä täynnä olevan verkon muodossa.

Mussalon Marttojen työssä näkyy koko vuoden työ. Teoksessa on hyödynnetty mm. vanhoja t-paitoja ja kirpputorilöydöksiä. Ryhmään pääsevät mukaan sekä vanhat että nuoret eli ikärajaa ei ole. Neulontatöitä tehdään yhteistyössä ja kokeneemmat opettavat taitojaan toisille.

Nuoriso-ohjaajat laittoivat pystyyn työtä, jota tekemässä on ollut useita eri taiteilijoita. Luovin leirikeskuksessa järjestettiin leiri, jossa syntyi osia työhön. Neulonta urakka on aloitettu kevättalvella ja se kesti noin puoli vuotta. Työllä ei ole sen kummempaa nimeä tai aihetta.

IMG_0237Usvametsän Pimujen työssä yhdistyy Kesä ja Talvi. Työtä on ollut tekemässä joukko kavereita ja työporukkaa. Nimensä mukaisesti työssä yhdistyy kaksi vuodenaikaa. Talvipuolelta löytyy iso lumiukko. Työ on valmistunut muutamassa kuukaudessa.

Kotka-Hamina seudun käsityöläiset ovat kokoontuneet jo kahdenkymmenen vuoden ajan kodeissa kaveriporukalla. Heidän työnsä nimi on Ihanat naiset rannalla. Teos oli näyttelyn suurimpia. Kesän aikana valmistunut teos hyödyntää kierrätys-materiaaleja, virkkausta ja neulontaa. Ryhmä pitää tärkeänä kädellä tekemisen taidon säilymistä, terapeuttisuutta sekä hyvän mielen jakamista. Neulomisessa on sydän mukana. Muutama mieskin on ollut apuna, muttei kuitenkaan neulomassa.

IMG_0253Karhulan klubitalo ja Haminan Klubitalo ovat tehneet yhteystyössä teoksen, jossa pohditaan sitä miten aistit ovat mukana ympäristön tarkkailussa. Teoksessa on hyödynnetty kirpputorilta löydettyjä nenäliinoja, joihin on kirjoitettu hajuaistin kautta tehtyjä huomioita ja muistoja.

Kaakkois-Suomen atooppiayhdistys on tehnyt työn Pienet mustekaIMG_0281lat. Nimensä mukaisesti siinä on erivärisiä veikeitä mustekaloja. Malli on tekijän oma. Yhdistys järjestää toimintaa koko perheelle myös Kouvolassa ja Lappeenrannassa. Tärkeää on ilon kautta tekeminen ja se, että puuha on kivaa. Mustekalat on tarkoitus jakaa keskoslapsille ja pohja säästää ensi vuoden käyttöä varten.

 

Laura