Osku edustaa

Tällä kertaa Osku oli edustustehtävissä ja nuuskimassa työmarkkinoiden antimia. Toista kertaa järjestetty, vuosittaiseksi kaavailtu uusien alkujen festarit oli tänä vuonna 6.9. Haminassa seurakuntakeskus Kulmassa ja 7.9. Kotkassa kumppanuustalo Viikarissa. Nelituntisen tapahtuman tarkoituksena oli kerätä työttömät ja työllisyystoimijat saman katon alle ja näin välittää tietoa eri keinoista työllistyä tai löytää opiskelupaikka.

mvi_0503_moment

Ammattimaisen mediatalon tavoin Oskussa aloitettiin suunnittelu ja tapahtumaan valmistautuminen ajoissa, jo viikkoja ennen. Keksittiin loistava idea esittelyvideoon, joka olisi osittain animaatiota (näin hyödyntäen taannoin saamaamme animaatio-opetusta) ja osittain niinsanottua elävää kuvaa. Sitä alettiin sitten muiden töiden lomassa animoimaan (animoinnista suurin kunnia Monikalle, joka suoriutui melkein koko urakasta yksinään.), videoimaan ja editoimaan. Julistekin tarvittiin ja myös tehtiin, komea tuli. Sitten jonkin näköinen pieni esite, jossa lyhyesti ja ytimekkäästi kerrotaan mikä Osku on. Tässä kohtaa alkoi enemmän mietityttää, mitä Osku muka ei ole, täällähän on kaikkea! No, kaikkihan siihen ei tietenkään mahtunut, tiivistettiin tärkeimmät pähkinänkuoreen.

Kun festaripäivät lähenivät, alkoi porukkaa tietty hiukan jännittää, kuinka kaikki saadaan sujumaan. Varmuuden vuoksi ja koska kukaan meistä ei Haminaakaan oikein tuntenut, lähtöä edeltävänä päivänä päätettiin pelata oikein varmanpäälle ja tehdä koko porukalle perusteelliset muistilaput, tarkistettiin kaikki moneen kertaan: minne mennään, milloin, kuka autolla, kuka bussilla, millä bussilla, mitä pitää ottaa mukaan, mitä huomioon, kuka tekee mitäkin ja kenen vastuulla mikäkin on. Isoa telkkaria myöten kaikki pakkailtiin valmiiksi ja vielä muutamaan kertaan tarkistettiin. Kyllä, nyt oli kaikki valmista, nyt kotiin lepäämään ja huomenna Haminaan.

mvi_0517_moment

Lähtöaamuna oikeassa bussissa oli 4/5 Oskulaista, perille päästessä huomattiin, että autostakin oli yksi jäänyt kyydistä. No, onneksi olimme tulleet kello hyvissä ajoin ja mattimyöhäsetkin ehtisivät paikalle hyvin ennen tapahtuman alkua. Alettiin laittaa pöytää pystyyn ja laitteita seinään. ”-Hetkinen, missä on tv:n kaukosäädin? Kyllä se eilen oli täällä.” No, vielä oli hyvin aikaa, Juha voi hurauttaa autolla noutamaan. Päätettiin laittaa esittelyvideo toistaiseksi pyörimään läppärin näytölle, ennen kuin kaukosäätö saadaan paikanpäälle. ”-Hetkinen, missä se muistitikku on, jolle video tallennettiiin?” Äkkiä soitto Juhalle, että ottaa senkin mukaan. Ja juuri kun ehdimme miettiä, että vastoinkäymiset taisivat olla siinä, ilmaantui tapahtuman juontaja paikalle. ”Anteeksi, mutta mikäs tämä Oskumedia nyt sitten on? Pöytä teille on varattu, mutta mitään ennakkotietoja minulle ei ole lähetetty, joiden pohjalta voisin teidät esitellä.” ”Vai haluaisiko joku teistä kenties kertoa jossain välissä tuohon mikrofoniin vähän, että keitä olette?” Seurasi syvä hiljaisuus, jonka aikana kaikki katsoivat toisiaan. Koska kukaan paikalla olijoista ei kokenut oloaan kovin halukkaaksi puhumaan yleisön edessä mikrofoniin, päätettiin että juontaja sanoo Oskusta muutaman sanan ja annetaan pöydässä olevan materiaalin puhua puolestaan.

Sitten tapahtuma lähtikin juontajan lyhyellä spiikillä (ja mukavasti pullakahvien saattelemana) käyntiin. Pistettiin liveradio tulille ja allekirjoittanut lähti äänittelemään Proffan tekemiä haastatteluja, Jashroom mukana kameran kanssa. Alkuun meitä katsottiin hieman kummeksuen, mutta pian muillekin tapahtuman osallistujille alkoi valjeta mitä touhuamme ja saimme hyvää materiaalia radiolähetykseen. (Emme tosin tässä vaiheessa olleet täysin varmoja kuuluuko lähetys, tämä kun oli ensimmäinen livevetomme.) Siinä pöytiä kiertäessä ja haastatteluja tehdessä vierähtikin mukavasti pari tuntia ja takaisin Oskun esittelypisteelle saavuttuamme saimme hyviä ja tosi hyviä uutisia: radio kuuluu oikein kirkkaasti ja alakerrasta saa hernekeittoa! Hernekeiton tankkauksen jälkeen jaksoikin kivasti lähteä jatkamaan ihmisten häiriköintiä haastattelujen muodossa.

mvi_0506_moment

Tapahtuman loppupuolisko sujui suhteellisen kommelluksitta, vielä arvonta, jossa Nina voitti pikkuisen koristelautasen, jonka joku kiltti tyttö vaihtoi Ninan haluamiin villasukkiin (harmaat, ei ne hienot kirjavat) ja Monika ja Sergey ilmaisliput Haminan uimahallin kuntosalille, jotka tulevat heille varmasti tarpeeseen, Kotkassa kun asuvat. Sitten vielä kamat autoon ja nokka kohti kotia ja uusia seikkailuja.

Saara K.