Purnukka: kivijalkamyymälä ja verkkokauppa

img_0744Idea Keittiötarvikepuoti Purnukan perustamisesta syntyi, kun Anne Sjögren huomasi ystävälle lahjaa etsiessään, että tällaiselle liikkeelle on
selvä tarve. Myös Sokoksen kodinosaston pienentäminen vaikutti päätöksen syntyyn. Hän oli vielä tuolloin työsuhteessa, mutta koki, että oli valmis yrittäjäksi. Hän halusi perustaa kaupan, jossa on astioita ja taloustavaroita. Liikeidea on tarjota keskihintaisia laatuvälineitä kotikokeille ja leipureille. Laatu on tärkeä, mutta hinta ei saisi kuitenkaan nousta liian ylös.

Yritys on toiminut nyt 13 vuotta. Yrittäjyys vaatii hyvää stressinsietokykyä ja yleiskuntoa sekä hyvän työmoraalin. Järjestötyön kautta verkostoituminen on tärkeää yksityisyrittäjälle. Yrittäjän lisäksi liike työllistää osa-aikaisen työntekijän, jolla on myös intohimo ruoanlaittoon ja leipomiseen. Tuotteita on helpompi myydä, kun on kokemusta siitä, miten niitä käytetään.

Purnukalla on myös oma verkkokauppa, josta asiakas voi tilata ja hakea tuotteet myymälästä. Tämä mahdollistaa laajemman tuotevalikoiman ja näin paremman asiakaspalvelun. Netin kautta voi tilata asiakkaalle toiveen mukaan tuotteita joita ei kaupan valikoimasta löydy. Purnukalla on myös omat Facebook -sivut. Mainonnassa juuri Facebook on tärkeä sen edullisuuden vuoksi. Nyt Puotipäivien aikaan on myös lehtimainontaa. Ruokaohjelmat ja blogit ovat myös hyvää markkinointia. Asiakkaat saattavat mainita mitä juuri milloinkin on suosittua leivonnan saralla.

Haasteina yrittäjän kokee työttömyyden vuoksi heikentyneen osto-käyttäytymisen ja venäläisten asiakkaiden katoamisen. Etuna pienessä yrityksessä on kuitenkin, se, että kysynnän vaihteluihin on helpompi reagoida. Purnukan pitäjä kokee vahvuutenaan ammattitaidon. Erikoisliikkeessä asioiva saa apua tarvittaessa ja myyjää ei tarvitse etsiä. On hyvin tärkeää kuunnella asiakasta. Pienessä liikkeessä on helpompi antaa niin hyvää kuin kehittävääkin palautetta.

Valikoiman kehittäminen vaatii idearikkautta ja innovatiivisuutta. Tuotteita tilataan suoraan Saksasta tai maahantuontifirmojen kautta. Liikkeessä asioi niin naisia kuin miehiä ja niin nuoria kuin vanhempiakin asiakkaita. Leivontapuoli kiehtoo nuoria naisia ja perheen äitejä. Miehet ostavat välineitä ja veitsiä. Vanhempaa ikäluokkaa kiinnostavat astiasarjat. Joulusesonki on parasta aikaa. Sen ajan kausituotteita ovat mm. muffinssivuoat joulukuosissa sekä punaiset sokerimassat ja pastavärit.

Yrittäjä tykkää ja nauttii omasta työstään. Hän toivoo, että liikkeen tulevaisuus on valoisa. Leipomisinnostus on siirtynyt myös jälkipolvelle. Yrittäjän nuorempi poikakin on innostunut leipuri.

img_0748

http://www.purnukka.fi/